Yhdistyksen tarkoitus

Hirsijärven vesienhoitoyhdistys edistää Hirsijärven vesistöjen säilymistä mahdollisimman luonnontilaisena, parantaa vesistöjen tilaa ja edistää luonnon- ja ympäristönhoitoa vesistöjen vaikutuspiirissä.

Tilaa valokuvakirja! Lisää: klikkaa kirjaa

MOMMOLANJOEN POHJAPATO- JA KALATIEHANKE

Mommolanjoessa on toistaiseksi vielä kolme kalojen vaellusestettä muodostavaa patorakennetta: Mommolankosken, Myllykosken ja Kaunistonkosken padot. Lähimpänä Toijaa olevan Mommolankosken padon kalatien suunnitelma on valmistunut 2020. Myllykosken ja Kaunistonkosken pohjapato- ja kalatiesuunnitelmat valmistuivat keväällä 2024.

Tällä sivulla keskitytään Kaunistonkosken ja Myllykosken patohankkeisiin.

Mommolanjoki virtaa Hirsijärvestä Toijan suuntaan ja laskee Kirkkojärveen. Hankkeessa on tarkoitus rakentaa kaksi eri rakennetta: Kaunistonkosken padon tilalle pohjapato, josta kalat pääsevät yli ja ohitusuoma/kalatie Myllykosken padon kohdalle.

Pohjapatohankkeen vetäjänä toimii ELY ja suunnittelijana Maveplan Oy

1. KAUNISTONKOSKEN PATO

Pohjapato rakennetaan vanhan Kaunistonkosken padon kohdalle. Padon säännöstelyluukut on poistettu vuonna 2023 ELY-keskuksen kehotuksesta.

Kaunistonkosken patoa ei pureta kokonaan, vaan padon yläreunaa tullaan madaltamaan ja luonnonkivistä rakennetaan luiska noin 1:20 ikään kuin luonnonkoskeksi alajuoksun puolelle. Tästä pohjapadosta kalat pääsevät yli. Samalla toteutuu joen ekologinen parannus.

Suunnitellun pohjapadon harjankorkeus on N2000 +48,70 - 48,75 m. Tälle harjankorkeudelle mallinnettu purkautuminen (virtaama ja vedenkorkeus N2000)

  • 1,08 m3/s virtaamalla 48,92 m
  • 3,50 m3/s virtaamalla 49,26 m
  • 5,80 m3/s virtaamalla 49,62 m (kerran 20 vuodessa tulvahuippu).

Hankkeen myötä Hirsijärven keskialivesi ja keskivesi nousevat taulukon 1 ja 2 mukaisesti. Tulvakorkeudet (koko vuosi) pysyvät käytännössä nykyisellään; MHW nousee +2 cm mutta nousu on niin pieni, ettei sillä ole käytännössä merkitystä. Kesäajan tulvakorkeuden noususta (taulukko 2) ei aiheudu haittaa.

Taulukko 1. Havaittujen ja simuloitujen tulevien Hirsijärven vedenkorkeuksien 2010-2022 tunnusluvut, koko vuosi

Vedenkorkeuden tunnusluku Havaittu            Simuloitu           Ero
koko vuosi, N2000
HW                      49,54 m            49,53 m            -1 cm
MHW               49,35 m            49,37 m            +2 cm
MW keskivesi                    48,78 m            48,87 m            +8 cm
MNW keskialivesi                 48,47 m            48,59 m            +11 cm NW                      48,38 m            48,39 m            +1 cm

 

Taulukko 2. Havaittujen ja simuloitujen tulevien Hirsijärven vedenkorkeuksien 2010-2022 tunnusluvut, kesä - syyskuu

Vedenkorkeuden tunnusluku Havaittu            Simuloitu          Ero
kesä - syyskuu, N2000
HW                      49,08 m            49,08 m            0 cm
MHW                 48,83 m            48,90 m            +7 cm
MW                    48,59 m            48,70 m            +11 cm
MNW                 48,47 m            48,58 m            +11 cm
NW                     48,39 m            48,39 m            0 cm

 Lue lisää vedenkorkeuksien tunnusluvuista: kpl 5 Vaikutusten arviointi


2. MYLLYKOSKEN PATO

Kaunistonkosken alapuolinen Myllykosken pato kierretään kalatien/ohitusuoman avulla.


AIKATAULU

Maastomittaukset on tehty ja suunnitelma tuli valmiiksi 4/2024.

Hankkeen toteuttamiseksi tarvitaan Aluehallintoviraston lupa. Salon kaupunki pyrkii hakemaan luvat samanaikaisesti kaikille kolmelle patohankkeelle (Mommolankoski, Myllykoski ja Kaunistonkoski). Vesiluvan hakuun kuluu noin vuosi.

Rakennustyöt voidaan aloittaa lupapäätöksestä minimissään 2 - 4 vuoden sisällä, jos rahatilanne on hyvä ja AVI:n luvasta ei valiteta.

Rakennustöiden kesto on 3 - 4 kuukautta ja ne ajoittuvat sulan maan ajalle heinä - syyskuulle.

Hankkeesta on sovittu Kaunistonkosken säännöstelypadon omistajan ja luvanhaltijan kanssa.  

 

KUSTANNUKSET

Salon kaupunki vesiluvan hakijana vastaa lupakustannuksista. Rakentamiskustannuksista vastaa ELY sikäli, kun Maa- ja metsätalousministeriö myöntää siihen aikanaan tarvittavan määrärahan.

 

VEDENKORKEUDEN SÄÄNTELY 

Pohjapadolla tulvahuippuihin ei voida vaikuttaa, mutta se parantaa matalimman veden ajan tilannetta noin 10 - 12 cm.  Jos tulvahuippuja haluttaisiin leikata, se vaatisi massiivisia perkauksia ja louhintaa usean sadan metrin alueelta. Tämä tietäisi valituksia ja satojen tuhansien eurojen lisäkustannusta.

Kaunistonkosken työn ajalle rakennetaan työnaikainen väliaikainen pohjapato noin 3 viikon ajalle. Työnaikainen pohjapato rakennetaan noin 200 m Kaunistonkosken patolammelta ylävirtaan Hirsijärven vedenpinnan laskun estämiseksi, kun Kaunistonkosken patoaltaan vedenpintaa joudutaan laskemaan väliaikaisesti. 

Hirsijärvellä (mittauspaikka Kirveslahti) ja Kaunistonkoskella on jo nykyisellään automaattinen vedenkorkeuden seuranta, jota seuraamalla varmistetaan, että tulevat vedenkorkeudet ovat suunnitelman mukaisia. 

Hankkeen valmistuttua ohitusuoman ja tekokosken toimivuutta seurataan ja suoritetaan tarpeen mukaan sähkökoekalastuksia. 

 

HANKKEEN HYÖDYT

Kiskonjoen vesistöalueella sijaitsevan Mommolanjoen yläosan kunnostushankkeen tavoitteena on vähentää Hirsjärven lasku-uoman heikon vetokyvyn ja säännöstelyn haittoja järven alimpia vedenkorkeuksia nostamalla. Lisäksi tavoitteena on poistaa kalojen ja muiden vesieliöiden nousuesteitä ja luoda uutta monimuotoista koskipinta-alaa arvokkaaseen vaelluskalavesistöön. Hankkeen erilliset suunnittelukohteet ovat:

  • Luonnonmukaisen pohjapadon suunnittelu Hirsjärven luusuaan (luusua on järven laskukohta eli se paikka, josta järven vesi purkautuu alavirtaan)
  • Kaunistonkosken padon muuttaminen pohjapadoksi ja alapuoliseksi tekokoskeksi patoaltaan vesimaisema säilyttäen
  • Kaunistonkosken alapuolisen Toijan Myllykosken muokkaaminen kaloille kulkukelpoiseksi

Hakijan (ELY) käsityksen mukaan, kun Hirsijärven padotuslupa rauetetaan ja tuleva keskivesi jää alle luvan salliman korkeimman padotuskorkeuden ylärajan, ei hankkeessa ole vesilain tarkoittamassa mielessä järven keskivedenkorkeuden nosto, eikä kenellekään aiheudu hankkeesta vahinkoa tai haittaa. Päinvastoin alivesikorkeuksien ja keskivedenkorkeuden nousun myötä Hirsijärven tila paranee ja tämän johdosta järven vesialueiden ja rantakiinteistöjen omistajat hyötyvät hankkeesta, ja tämä palvelee myös yleistä etua kaikille järven käyttäjille. 

 

HANKKEEN HAITAT

Työmaa-ajan liikenteestä, melusta ja pölystä aiheutuu paikallisia haittoja.
Kaunistonkosken padon luukut on poistettu 2023 ja pohjapato valmistunee 2026 tai 2027. Tällä aikavälillä, kuivana ja kuumana kesänä, haihtuma on suurta ja matalimman veden aika saattaa haitata.

LISÄTIETOJA

Maveplan Oy: Kaunistonkosken ja Myllykosken patohankkeet. Vesilain mukainen lupahakemussuunnitelma.

Tekokosken pituusleikkaus
Leikkaukset

Asemapiirustusluonnos 1

Asemapiirustusluonnos 2

Salon kaupungin Ympäristöhankkeet-sivu
Hankesivulle tulee tietoa Mommolanjoen patohankkeista

Salon Seudun Sanomat 17.11.2022: Kiskon Mommolanjokeen suunnitellaan pohjapatoja.

Valonia: Mommolankosken kalatiesuunnitelma valmistui. 9.12.2020

Kiskonjoelle pitkään ja hartaasti suunnitellut Kosken ja Hålldammin kalatiet ovat hienosäätöä vaille valmiit. Kalateiden avulla jo satoja vuosia suljettuna ollut vaellusyhteys merialueen ja Kiskonjoen vesistön keskiosan välille on vihdoin avautunut. 19.5.2022 Lue lisää


sivua päivitetty 20.8.2024